Haber

Urfa’da fıstık ağaçlarını sel bastı: ‘Çiftçi zorda, soran yok’

Fatma Keber

URFA- Urfa’da 15 Mart ve 26 Mart tarihlerinde iki sel meydana geldi. Sel sonucu çok sayıda ev ve dükkan hasar gördü. Tarım alanlarını da etkileyen sel, fazla su sevmeyen fıstık ağaçlarının çamura gömülmesine neden oldu.

Hilvan Ziraat Odası Başkanı Hikmet İpar, sel nedeniyle tarımda verim kaybı yaşanabileceğine dikkat çekti.

Sel, ağaçların devrilmesine neden oldu.

‘YER FISTIĞI AĞAÇLARI KURUYOR’

Son günlerde yaşanan selden en çok etkilenen kırsal mahallelerden biri de Tülmen Mahallesi. Mahalleye yakın Hisarlı köyünde çiftçilik yapan Sedat Elmaz, tarlasının selden olumsuz etkilendiğini söyledi.

Fıstık ağaçları bulunan Elmaz, bu ağaçların suyu sevmediğini belirterek, “En büyük zarar bizim fıstık ağaçlarımıza oldu. Çevremizdeki Seyitveren, Taşan, Hisarlar, Baltaş, Buğluca köylerinde ekin tarımı yapılmamaktadır. Buralarda her zaman fıstık ağaçları bulunur. Hepsi selde gitti” dedi. Elmaz, şu ana kadar hasar tespiti için herhangi bir yetkilinin gelmediğini de sözlerine ekledi.

Çiftçi Müslüm Atmanoğlu ise daha önce de sel nedeniyle eserlerinin zarar gördüğünü söyledi. Dökülen suların taşkınlığında altyapı eksikliği olduğunu düşünüyor: “Köyümüzün adı Yalımtaş köyü. Köyümüzde derenin üzerine köprü yapılması gerekirken yapılmadı. Onun yerine üç tane ince boru koyuyorlar ama o borular suyu kaldırmıyor. Bu yüzden her seferinde bu sorunu yaşıyoruz.”

İnsanların perişan olduğunu kaydeden Atmanoğlu, şöyle devam etti: “Antep fıstığı ağaçları saatlerce su altında kaldığı için ciddi zarar gördü. Antep fıstığı ağacı çok su isteyen bir ağaç türü değildir. Bir çalı türü. Normalde yılda 600 litre su ister ama bu ağaçlar tonlarca su altında kalmıştır. Muhtemelen kururlar.”

Bozova Ziraat Odası Başkanı Müslüm Okan

‘ÇOK AĞAÇ KÖKÜNDEN SÖKÜLMÜŞTÜR’

Bozova Ziraat Odası Başkanı Müslüm Okan, “Bölgemizdeki olumsuz yağışlar nedeniyle ortalama 2 bin 500 dekar arpa, 500-600 dekar mercimek ve 1500 dekar buğdayın zarar gördüğünü tahmin ediyoruz. Ayrıca yaklaşık 7000 dekarlık alanda fıstık, badem ve üzümde de zarar var” dedi.

40-50 yaşındaki fıstık ve badem ağaçlarının birçoğunun sel suları nedeniyle kökünden söküldüğünü belirten Okan, ağaçların bir daha eski haline dönmeme ihtimalinin de bulunduğunu söyledi.

Hilvan Ziraat Odası Başkanı Hikmet İpar

“SEL, ÜRETİM KAYBINA NEDEN OLABİLİR”

Hilvan Ziraat Odası Başkanı Hikmet İpar, sel nedeniyle tarımsal işlerde verim kaybı yaşanabileceğini vurguladı. İpar, konu hakkında şunları söyledi: “Çukurlarda ve suyun biriktiği yerlerde verim kaybı çok oluyor ama kesin olarak tespiti çok zor. Urfa genelinde böyle bir sorun var. Bademler yağmurla birlikte dökülebilir. Toprağın üst kısmı, en verimli kısmı su ile aşındırılmıştır.”

bolvadin-ajans.com.tr

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu