Haber

Diyarbakır’da Yıkılan Apartmana İlişkin Kapsamlı Bilirkişi Raporu Hazırlandı

Kahramanmaraş’ta 6 Şubat’ta meydana gelen depremler sonucu 60 kişinin hayatını kaybettiği Diyarbakır’daki Yoldaş Apartmanı için kapsamlı ekspertiz raporu hazırlandı.

Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığının kentte meydana gelen depremde yıkılan binalardaki eksikliklerin tespitine ilişkin başlattığı soruşturma, bir savcı yardımcısı ve “Deprem Araştırma Bürosu”nda görev yapan üç savcı tarafından yürütülüyor.

Fırat Üniversitesi Mühendislik Fakültesi İnşaat Anabilim Dalı Başkanlığı tarafından oluşturulan bilirkişi heyeti tarafından hazırlanan raporun yanı sıra, kapsamlı rapor için savcılığın talebi üzerine İzmir Dokuz Eylül Üniversitesi Rektörlüğü tarafından görevlendirilen 6 kişilik bilirkişi heyeti incelemesini tamamladı. Merkez Bağlar semtindeki Yoldaş Apartmanı’nın.

Deprem sonrası bölgede yapılan çalışmalar sonucunda hazırlanan kapsamlı raporlar, binadan alınan numunelerin laboratuvar sonuçları, binaya ait arşiv kayıtları ve projeler inceleme dosyasına eklendi.

Ruhsatsız ve projesiz inşa edildi

Kahramanmaraş merkezli 6 Şubat’ta meydana gelen depremde 60 kişinin hayatını kaybettiği, 1994 yılında inşa edilen Yoldaş Apartmanı ile ilgili hazırlanan raporda, binanın “belediye arşivi” olmadığı belirtildi. Dosyası”, dolayısıyla yapı ruhsatı ve ruhsata eklenmesi gereken mimari, statik betonarme ve tesisat projeleri mevcut değildir. belirtildi.

Binanın 1975 deprem yönetmeliğinde tanımlanan en düşük beton sınıfı dikkate alındığında bile beton karot numuneleri söz konusu sınıfı sağlamamakta, betonarme imalatları 1975 deprem yönetmeliği yapım şartlarına uygun yapılmamaktadır. TS500 ile yapılmış olup, bodrum katta kolon kesme ile ilgili herhangi bir bulguya rastlanmamıştır. kaydedildi.

Raporun sonuçları şunları içeriyordu:

“Yoldaş Apartmanı’nın ruhsatsız ve projesiz yapıldığından, donatı özelliklerindeki yetersizliklerden, uygulama ve personel kusurlarından dolayı yıkıldığı ve binanın kontrolsüz yapıldığı sonucuna varılmıştır. Arsa sahibi ve inşaatı yapan müteahhit Yapının projesiz, ruhsatsız ve kontrolsüz yapılması nedeniyle yapımına izin verenlerin, yapanlardan ilgili belediye ve varsa diğer kurumların yetkililerinin sorumlu olduğu görüş ve kanaatlerine ulaşılmıştır. binanın projesiz, ruhsatsız ve kontrolsüz yapılmasına imkan veren gerekli yasal işlemleri yapmamak.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Göz Atın
Kapalı
Başa dön tuşu