Haber

Çin, Tayvan’ın temsilcilik ofisi açma planı konusunda Estonya’yı uyardı

Çin’in, Tayvan’ın egemenlik anlaşmazlığı yaşadığı başkent Tallin’de temsilcilik açma planı konusunda Baltık ülkesi Estonya’yı uyardığı bildirildi.

Estonya gazetesi Postimees’in haberine göre Çin’in Tallin Büyükelçisi Guo Xiaomey, Estonya-Çin Parlamento Grubu Başkanı Toomas Kivimagi ile yaptığı görüşmede, Tayvan temsilciliği kurulması halinde ülkeyi terk edebileceğini söyledi.

Estonya Dışişleri Bakanı Margus Tsahkna, geçtiğimiz hafta başkent Tallin’de “Taipei” adlı bir toplantı gerçekleştirdi. ekonomiTayvan ile kültür ofisi kurulması konusunda anlaşmaya vardıklarını duyurdu.

Bakan Tsahkna, Tayvan ofisinin diğer Avrupa ülkelerinde olduğu gibi diplomatik olmayan bir temsilcilik olacağının altını çizdi.

Tayvan’ın kendi topraklarının bir parçası olduğunu savunan Çin, adanın fiili bağımsızlığının uluslararası alanda tanınmasına yol açabilecek bu tür adımlara tepki gösteriyor. Pekin, Tayvan hükümetinin dünya ülkeleriyle bağımsız diplomatik ilişkiler kurmasına ve Birleşmiş Milletler (BM) ve diğer uluslararası kuruluşlarda temsil edilmesine karşı çıkıyor.

Çin Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Wang Vinbin, konuya ilişkin yaptığı açıklamada, Estonya’ya “tek Çin” unsurunu hatırlatarak, Estonya’ya Tayvan’ın herhangi bir resmi örgüt kurmasına izin vermemesi çağrısında bulundu.

Tayvan, Çin’i diplomatik olarak tanıyan ülkelerde “Taipei Ekonomik ve Kültürel Misyonu” adı altında temsilcilikler kurar.

Çin-Litvanya anlaşmazlığı

Baltık ülkesi Litvanya’nın 2021 yılında Tayvan’ın kendi ülkesinde kendi adına temsilcilik kurmasına izin verme kararı Çin ile diplomatik krize yol açtı.

Kararın “tek Çin” unsuruna ve Ada’daki egemenlik haklarına yönelik bir saldırı olduğunu savunan Çin, Litvanya büyükelçisini geri çağırdı ve Litvanya’dan Pekin büyükelçisini geri çekmesini istedi.

21 Kasım 2021’de Pekin yönetimi, Litvanya ile diplomatik ilişkilerini düşürerek maslahatgüzar düzeyinde sürdürme kararı aldı. Litvanya da diplomatlarının güvenliğine ilişkin endişeler nedeniyle Pekin Büyükelçiliğini 15 Aralık 2021’de kapattığını duyurdu.

Tayvan anlaşmazlığı nedeniyle Litvanya’nın Çin’e ihracatı durma noktasına gelmişti. Litvanyalı ihracatçılar Çin’in isimsiz ticaret ambargosuna maruz kaldı. Avrupa Birliği (AB), Litvanya’ya ayrımcı ticaret kısıtlamaları getirdiği gerekçesiyle Çin’i Dünya Ticaret Örgütü’ne (DTÖ) şikayet etti.

Gerilimin ardından Litvanya, Çin-Orta ve Doğu Avrupa Ülkeleri İşbirliği Diyaloğu’ndan (Çin-CEEC) çekilirken, diğer Baltık ülkeleri Letonya ve Estonya da çekilip destek verdi.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu